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DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 
Centers for Medicare & Medicaid Services 
Dallas Regional Office 
1301 Young Street, Suite 833 
Dallas, Texas  75202 

 
 
DIVISION OF MEDICAID & CHILDREN’S HEALTH   - REGION VI 
 
 
September 24, 2018 
 
Our Reference: SPA LA 18-0005 
 
Ms. Jen Steele, State Medicaid Director 
Department of Health  
628 North 4th St.  
Post Office Box 91030 
Baton Rouge, LA 70821-9030 
 
Attention: Karen Barnes  
  
Dear Ms. Steele: 
 
We have reviewed your request to amend the Louisiana State Plan submitted under Transmittal 
No. 18-0005, which was submitted to the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) on 
June 27, 2018. This state plan amendment (SPA) proposes to revise the provisions governing adult 
behavioral health services in order to: 1) clarify the medical necessity criteria and target population 
for mental health services; 2) allow for more frequent assessments and treatment plan updates 
based on individual needs; 3) clarify information required to ensure treatment records are 
comprehensive and include all necessary documents; and 4) update language and revise service 
authorization requirements.  
 
We conducted our review of your submitted state plan amendment. Before we can continue 
processing this amendment, we need additional or clarifying information. Since the plan is the 
basis for Federal financial participation, it is important that the plan’s language be clear and 
unambiguous. Therefore, we have the following questions/concerns regarding TN 18-0005. 
 
1. Attachment 3.1-A, Item 13.d, Page 13 provides for “Exclusions”, among them, “4. Services 
furnished to an adult with a diagnosis of a substance use disorder or intellectual and developmental 
disability without an additional co-occurring qualifying mental health diagnosis.” It appears this 
may be a description of medical necessity criteria. As such, it should be removed from the 
coverage page. Moreover, it is not clear how such criteria would not be in conflict with another 
section of the state plan providing for substance use disorder rehabilitative services.  
 
2. Section 1902(a)(23) of the Act provides that “any individual eligible for medical assistance… 
may obtain such assistance from any institution, agency, community pharmacy, or person, 
qualified to perform the service or services required… who undertakes to provide him such  
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services.” 42 Code of Federal Regulations (CFR) 431.52(c) (2) provides that states may set 
reasonable standards relating to the qualifications of providers. The state requires providers of 
community psychiatric support and treatment (CPST), psychosocial rehabilitation services (PSR), 
crisis intervention services (CI), and assertive community treatment services (ACT) to be licensed 
agencies accredited by a Department approved organization. During technical assistance 
discussions, CMS provided guidance that preliminary accreditation could be a reasonable 
qualification.    

a. Attachment 3.1-A, Item 13.d, Pages 14-15, provide for preliminary accreditation, effective 
January 1, 2019, of CPST and PSR providers. It is not clear however how the state is 
defining preliminary accreditation. On these same coverage pages the state provides that 
“Agencies not accredited prior to rendering PSR services must apply for full accreditation 
prior to rendering” these services. Further provision is made for agencies which are not 
accredited to apply for accreditation. Please clarify the provider qualifications on the 
coverage pages. 

b. Additionally, it is unclear whether applying for accreditation is CI and ACT provider 
qualification, Attachment 3.1-A, Item 13.d, Page 16 and 17, respectively. Please clarify the 
provider qualifications on the coverage pages.    

3. Section 1905(a) (13) (C) of the Social Security Act and the Code of Federal Regulations (CFR) 
at 42 CFR 440.130(d) provide for rehabilitative services defined to include any medical or 
remedial services recommended by a physician or other licensed practitioner of the healing arts 
within the scope of their practice under state law, for maximum reduction of physical or mental 
disability and restoration of a beneficiary to the individual’s best possible functional level. 
 
Attachment 3.1-A, Item 13.d, Pages 16 -18, describe ACT service components and practitioner 
types who would furnish them that are not Medicaid coverable or only coverable through an HCBS 
waiver, supportive housing services and supported employment respectively. Additionally, 
components that are not provided to, or directed exclusively toward the treatment of, the Medicaid 
eligible individual would not be eligible for Medicaid reimbursement. Please remove these 
components from the coverage pages.  
4. SMDL #07-011, August 15, 2007, provided states with guidance for coverage of peer support 
services. The array of ACT services include peer support services, Attachment 3.1-A, Item 13.d, 
Pages 16. Peer support provider qualifications are set forth on Attachment 3.1-A, Item 13.d, Pages 
18.   
Coverage pages should provide a service description and provider qualifications consistent with 
the minimum requirements set forth in the guidance at: 
https://downloads.cms.gov/cmsgov/archived-downloads/SMDL/downloads/SMD081507A.pdf.  
Additional clarification on the scope of services is available at: 
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/downloads/clarifying-guidance-support-policy.pdf. 
  
This additional/clarifying information is being requested under the provisions of Section 1915(f) of 
the Social Security Act.  This has the effect of stopping the 90-day time period for CMS to act on 
the material. A new 90-day time period will begin once we receive your response to our request.   
 

https://downloads.cms.gov/cmsgov/archived-downloads/SMDL/downloads/SMD081507A.pdf
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/downloads/clarifying-guidance-support-policy.pdf
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In accordance with our guidelines to State Medicaid Directors dated January 2, 2001, if we have 
not received the State’s response to our request for additional information within 90 days from the 
date of this letter, we will initiate disapproval action on the amendment. 
 
If you have any questions please contact Cheryl Rupley of my staff.  Ms. Rupley may be reached 
at (214) 767-6278 or by Email at Cheryl.Rupley@cms.hhs.gov. 
 

Sincerely,  
 
 
 

Bill Brooks  
      Associate Regional Administrator 
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